Tent Advies
Voordat je een tent koopt is het verstandig je goed af te vragen wat je ermee wil gaan doen.
- In welke seizoenen ben je van plan te gaan kamperen ?
- Wat ga je met de tent ondernemen. Fietsvakantie, wandelvakantie of ga je drie weken op dezelfde camping staan ?
- Met hoeveel mensen zal je overnachten in de tent ?
Tenten zijn er in veel verschillende modellen.
Tunneltenten: Licht van gewicht en daardoor zeer geliefd bij trekkers. Door de ronde tunnel vorm heeft een tunneltent altijd veel ruimte en is redelijk stormvast. Een tunneltent heeft altijd een aantal haringen nodig om te kunnen staan. Het gebruikte doek is bijna altijd nylon of polyester met in sommige gevallen een ripstop. Tunneltenten zijn geschikt voor rugzak- en fietskampeerders.
Koepeltenten: Een gekruiste stokconstructie geeft de koepeltent een hele goede stormvastheid. Bij harde ondergrond kunnen haringen soms worden weggelaten. Een paar grote stenen of bomen zijn dan genoeg om de tent bij wind op zijn plaats te houden. De koepelconstructie is zeer geschikt voor vier seizoen tenten omdat de constructie erg stijf is en er geen sneeuw op blijft liggen. Het gebruikte doek is bijna altijd nylon of polyester met in sommige gevallen een ripstop. Koepeltenten zijn geschikt voor winter- en rugzak kamperen.
Hybridetenten: Hybridetenten zijn een kruising tussen tunnel- en koepeltenten. Gekruiste stokken en een losse boogstok bij de ingang die een soort luifel creëert. Dit heeft de voordelen van beide constructies, windvast en veel ruimte. Het gebruikte doek is bijna altijd nylon of polyester met in sommige gevallen een ripstop.. Hybride tenten zijn geschikt voor fiets- , wandel en winter kamperen.
Verschillende materialen.
Nylon: Eigenlijk wordt nylon pas de laatste 30 jaar gebruikt. Het is een sterke lichte vezel die wordt gecoat om deze waterdicht te maken. Als nylon goed gecoat is, slaat het niet door en neemt het weinig vocht op. Nylon is wel gevoelig voor U.V.straling. De vezel wordt afgebroken, maar de coating werkt als een filter. Het nadeel van nylon is dat er condensvorming zal optreden aan de binnenzijde van het buitendoek. Een grondzeil of tentluier zal veel, maar nooit alle condens tegen gaan.
Nylon Ripstop: Ripstop nylon is een nylon waar zowel horizontaal, als verticaal een draad doorheen is geweven die de scheursterkte aanzienlijk verhoogd. Ook doorhangen van het doek bij nat weer zal verminderen.
Polyester: Polyester heeft veelal de zelfde eigenschappen als nylon maar kan nog iets minder tegen U.V. straling, en rekt/krimpt meer dan nylon. Het is echter wel goedkoper in aanschaf.
Polyester ripstop: Zie polyester maar dan met de bij nylon ripstop beschreven horizontale en verticale draad er door geweven.
Binnentent: Voor binnententen wordt er bijna altijd nylon/polyester in verschillende vormen gebruikt: In ripstop, in knud-gaas, in muskietengaas en gewoon nylon. De verschillende gazen zijn altijd ongeïmpregneerd.
Verschillende coatings.
PU coating: PU (polyurethane) is de meest gebruikte coating, deze maakt nylon en polyester waterdicht. PU is zeer sterk en wordt in bijna alle gevallen op het grondzeil van tenten gebruikt. Een groot voordeel van PU is dat de naden aan de binnenzijde van het buitendoek getaped kunnen worden, waardoor deze waterdicht worden.
Silicone elastomeer coating: Silicone elastomeer coatings kunnen zeer goed tegen het rekken en krimpen van het doek en zijn zeer goed bestand tegen U.V. straling. Deze coating wordt dan ook op de duurdere tenten gebruikt. Zeker als het een expeditie tent betreft zul je zien dat hier heel vaak de silicone elastomeer coating gebruikt wordt om de eenvoudige reden dat expeditietenten veel U.V straling te verduren krijgen, zeker Bij grote hoogte expedities. Een groot nadeel is dat de naden van het buitendoek "anders dan bij PU coating" niet getapet kunnen worden . De silicone elastomeer coating voelt altijd een beetje vettig aan.
Gebruikte stokken:
Glasfiber: Glasfiber stokken worden gebruikt bij met name de goedkopere tenten. Glasfiber is van zichzelf erg sterk maar heeft het nadeel dat als de stok het niet meer houd dat het glasfiber zal splijten. Hierdoor zal een noodreparatie een erg moeilijke al dan niet onmogelijke klus worden. Daarin tegen is een vervangende stok of stokdeel bijna altijd los te bestellen waardoor de tent niet gelijk onbruikbaar wordt.
Aluminium: Aluminium stokken zijn nog sterker dan glasfiber Doordat aluminium sterker is wordt de wanddikte van de stokken vaak dunner gemaakt waardoor ook het gewicht van aluminium een groot voordeel word. Mocht het onverhoopt zo zijn dat de stok een keer breekt is een noodreparatie eenvoudig uit te voeren door een hulsje over de breuk te schuiven en deze met 2 stukjes tape vast te zetten Zo kan de vakantie gewoon doorgaan.
Nuttige tips:
- Neem voor het uitzoeken van een tent de tijd.
- Laat gewicht niet doorslaggevend zijn, ruimte en gevoel zeggen veel meer dan gewicht alleen. Ook is het zo dat een expeditie tent snel richting de 5 kilo gaat terwijl er tegenwoordig tenten van minder dan één kilo op de markt zijn. een aantal indicaties:
Lopen tot 3 kilo.
Fietsen tot 5 kilo.
Auto onbeperkt. - Opzetgemak is zeker voor de trekker een punt om even bij stil te staan, maar tegenwoordig staan bijna alle trekkerstenten binnen 5 minuten.
- Kijk goed naar de omgeving waar je heen zal gaan. In frissere streken is het tot de grond aansluiten van het buitendoek veel warmer.
- Voor in warme gebieden is goede ventilatie gewenst of eventueel een tweede opening zodat je de openingen tegen elkaar open kan zetten.
- Mocht je vragen hebben neem dan contact op met info@buitensportwinkel.nl.
Onderhoud van je tent
- Nat opbergen van een tent is nooit goed. Zorg ervoor dat je de tent snel uithangt wanneer deze nat is opgeborgen.
- Hoe een tent goed schoon . Zand en vuil zijn erg scherp en zullen de vezels van het doek doen slijten. Gebruik hiervoor geen wasmiddelen maar een borstel en lauwwarm water. Laat de tent daarna bijvoorkeur in de buitenlucht drogen, maar binnen mag ook.
- Zet een nylon/polyester nooit te lang onnodig in de zon.
- Zorg voor bescherming en om condens tegen te gaan voor een goed grondzeil, dit grondzeil moet weekmaker vrij zijn, weekmakers tasten de coating van je grondzeil aan waardoor deze poreus / waterdoorlatend zal worden. Voor sommige tenten bestaan zogenaamde "tentluiers" deze passen precies en zijn van goede materialen.
Slaapzak Advies
Slaapzakken zijn er in veel verschillende modellen.
Mummiemodel: Een mummiemodel loopt taps toe. Breed bij de schouders en smal bij de voeten. Hierdoor sluit de slaapzak goed om het lichaam en zal de slaapzak altijd warmer zijn dan een dekenmodel, die veel ruimer is. Nog een voordeel van een mummiemodel is dat er minder materiaal gebruikt wordt en deze dus veel lichter is dan een dekenmodel. Een mummiemodel is vaak uitgerust met een capuchon om ook het hoofd warm te houden. Bij modellen voor koude omstandigheden vinden we in de slaapzak ook vaak een tochtslurf langs de rits en nekkraag om de warme lucht die in de slaapzak gemaakt is ook in de slaapzak te houden.
Geïnteresseerd in een Mummiemodel slaapzak. Bekijk alle mogelijkheden op SlaapzakWinkel.nl
Hybridemodel: Een hybridemodel slaapzak is er in veel varianten. Zo zijn er merken met aantrekkoorden in de slaapzak waarmee je de slaapzak in koude omstandigheden beter om het lichaam kan trekken. Ook worden capuchons gebruikt aan een dekenmodel slaapzak, hierdoor kan de warmte beter in de slaapzak gevangen blijven waardoor de slaapzak warmer is. Enkel de capuchon biedt al veel extra warmte. Nog een mogelijkheid is de cocon-vormige slaapzak. Deze is smal bij de voeten en breed bij heupen en schouders. De insteek bij een hybride model slaapzak is altijd comfort samen met een goede warmte/gewichtsverhouding.
Geïnteresseerd in een Hybridemodel slaapzak. Bekijk alle mogelijkheden op SlaapzakWinkel.nl
Dekenmodel: Een dekenmodel slaapzak geeft de meeste ruimte in de slaapzak. In warmere omstandigheden is dit erg prettig. Maar als het kouder wordt zal de lucht in de slaapzak gaan circuleren en warme lucht vervangen voor koude lucht. Zo zal je lichaam de hele nacht lichaamswarmte afgeven om de koude lucht in de slaapzak op te warmen. De dekenmodel slaapzakken worden dus veel gebruikt in warme omstandigheden, en als de slaapzak te warm wordt bestaat er de mogelijkheid om de slaapzak helemaal op te ritsen en als deken te gebruiken.
Geïnteresseerd in een Hybridemodel slaapzak. Bekijk alle mogelijkheden op SlaapzakWinkel.nl
Speciale wensen? SlaapzakWinkel.nl biedt de “Slaapzak op Maat”
Bekijk ons Youtube filmpje: BSW Slaapzak op Maat
De vullingen
Synthetisch: Synthetische vullingen zijn er in heel veel verschillende soorten en uitvoeringen. Ieder merk maakt gebruik van een andere synthetische vezel. Er zijn een aantal merk vezels, bijvoorbeeld Polarguard welk door meer merken worden gebruikt. Het is niet eenvoudig om er achter te komen welke vezel goed en welke minder is. Prijs kan daar een groot deel bij helpen, een dure slaapzak heeft bijna altijd een betere vezel dan een goedkopere slaapzak. Ook is de temperatuur / gewicht verhouding is een goede graadmeter om te bepalen of het een goede of een mindere vezel betreft.
Dons: Dons is nog altijd de meest comfortabele vulling voor een slaapzak. Dons is erg soepel en omsluit het lichaam gemakkelijk. Hierdoor wordt de lucht in de slaapzak gereduceerd en blijft de slaapzak warm. Dons is een natuurproduct dat erg goed ademt. Hierdoor zal de slaapzak niet snel te warm worden en heeft hij een groter temperatuurbereik dan een synthetische slaapzak. Een nadeel van dons is dat het slecht tegen vocht kan, als dons nat word verliest het een groot deel van zijn isolatiewaarde.
Dons en dons: Het ene dons is het andere dons niet! Zo is er verschil in eenden- en ganzendons, Ganzendons is een grotere donsvlok met meer weerhaakjes waardoor dit beter isoleert en ademt. Misschien nog wel belangrijker is het percentage dons en veertjes. Zo zie je vaak bij een donzen slaapzak staan: "90% dons", dit houdt in dat er 90% dons en 10% veertjes in de slaapzak zitten. Veertjes voegen niets toe aan de isolatiewaarde, dus hoe minder veertjes hoe warmer het dons.
Een belangrijk kwaliteitsverschil bij dons is de CUIN waarde deze bepaald de veerkracht van het dons. Dons met een hoge veerkracht (hoger dan 600 cuin) is warmer dan dons met een lage veerkracht (kleiner dan 600 cuin).
EN 13537 norm:
We hebben er lang op moeten wachten, maar het is er dan eindelijk. Een norm voor temperatuur indicatie voor slaapzakken. Het is altijd een probleem geweest, fabrikanten die een slaapzak verkopen met een temperatuur indicatie die kant nog wal slaat. De EN 13537 norm maakt hier een einde aan. Natuurlijk is en blijft het altijd moeilijk om precies te zeggen dat jij in deze slaapzak comfortabel kan slapen tot - 5ºC. Maar met deze norm kun je in ieder geval verschillende slaapzakken goed met elkaar vergelijken. De norm is ingedeeld in 3 onderdelen:Comfort: De temperatuur waarbij een vrouw met een standaard warmte huishouding comfortabel slaapt in een relaxte houding.
Limit: De temperatuur waarbij een man met een standaard warmte huishouding 8 uur lang kan slapen in een opgerolde houding zonder waker te worden.
Extreme: De minimale temperatuur waarbij een vrouw met een standaard warmte huishouding kan verblijven voor de duur van 6 uur zonder het risico op overlijden door onderkoeling. Bevriezing verschijnselen aan vingers, tenen en gelaat blijven mogelijk.
Slaapzak Opties:
Capuchon: Bij het slapen in een slaapzak blijft vaak het hoofd onbedekt. Veel warmte zal op dat moment het lichaam via het hoofd verlaten. Met een capuchon aan de slaapzak blijft je lekker warm in koude omstandigheden.
Tochtslurf: Een tochtslurf is een gevulde slurf langs de rist van een slaapzak. Hierdoor word warmte verlies beperkt.
Nekkraag: Een nekkraag is een aantrekkoord aan de bovenzijde van een slaapzak. Een nekkraag zorg ervoor dat de warme lucht in de slaapzak blijft tijdens koude omstandigheden.
Nuttige tips:
- Zorg er altijd voor dat er onder de slaapzak een goed isolerende slaapmat ligt. Als je veel geld hebt uitgegeven voor een warme slaapzak maar vervolgens op de koude vloer gaat liggen, is het voor niets geweest.
- Ook een tent heeft invloed op de warmte van een slaapzak. In een zeer goed isolerende wintertent is het warmer dan in een zeer goed ventilerende zomertent.
- En natuurlijk je is eigen warmte huishouding van groot belang. Iemand die het snel koud heeft, zal een warmere slaapzak nodig hebben.
- Laat bij het aanschaffen van een slaapzak gewicht niet een grote rol spelen, maar comfort en warmte. Als je een goede nacht gehad hebt kan je overdag best tweehonderd gram extra dragen. Maar als je een slechte nacht gehad hebt is zelf de aller lichtste slaapzak nog te zwaar.
- Mocht je vragen hebben neem dan contact op met info@buitensportwinkel.nl.
Slaapzak Service
Slaapzakken behouden langer hun isolatie waarde als de slaapzak op de juiste manier word opgeborgen, gewassen en gebruikt. Omdat er nogal wat onduidelijkheid bestaat wat de beste manier van om met een slaapzak om te gaan hieronder enkele filmpjes en informatie.
Opslag: Een slaapzak opbergen terwijl hij bijvoorbeeld thuis op zolder ligt bij voorkeur in een grote gaas zak. Geef de slaapzak de ruimte en mogelijkheid om te luchten. Dit voorkomt klonteren van de Dons of Synthetische vulling.
Meenemen: Proppen of rollen? Een veel gehoorde vraag. Het verschil zit hem in de slaapzak welke ingepakt moet worden.
Proppen: Een lichtgewicht slaapzak met dunne tijk en flexibele vulling laat zich perfect comprimeren. Open de rist van de slaapzak, laat daarbij de laatste tien centimeter van de rist lekker gesloten om bij het gebruik niet de rits weer in elkaar te hoeven pielen. Bein vervolgens met het voeteneind van de slaapzak onderin een passend compressiefoedraal te proppen, prop nu de rest van de slaapzak verder in het compressiefoedraal.Trek de aantrekbandjes van het compressiefoedraal langzaam en beetje bij beetje aan en het pakket zal zienderogen kleiner worden. Een slaapzak tot het maximale comprimeren heeft vaak geen enkele zin en kan beschadiging aan de slaapzak veroorzaken. Geef de slaapzak daarom altijd een beetje bewegingsruimte.
Bekijk ons YouTube filmpje: BSW Slaapzak Opbergen Advies
Rollen: Een degelijk en comfortabel uitgevoerde dekenmodel slaapzak met katoen of flanellen tijk laat zich gewoonweg niet zo eenvoudig proppen. Doe de rits dicht en vouw deze in de breedte dubbel en rol hem dan zo klein mogelijk op. Past hij dan nog niet in het bijgeleverde foedraal. Rol hem dan voor de helft uit en gebruik bijvoorbeeld de knieën om de slaapzak strakker op te rollen.
Bekijk ons Youtube filmpje: BSW Pakmaat Slaapzakken Advies
Rits gebruik: Een rits van een slaapzak sluiten kan soms een moeilijk klusje zijn. Met beleid valt het best mee. Zorg dat de ritsrunners netje in elkaar zitten en steek vervolgens de uiteinde van de rits in beide runners tot beide uiteinde gelijk zitten trek vervolgens de eerste runner met beleid dicht. Je zal zien dat het best goed te doen is.
Bekijk ons Youtube filmpje: BSW Slaapzak Rits
Reparatie: Mocht je ondanks bovenstaande adviezen toch schade aan je slaapzak hebben opgelopen neem dan contact met ons op via info@buitensportwinkel.nl of kom langs in het BuitenSportWinkel.nl Experience Centre in Alphen aan den Rijn. Wij kunnen dan kijken wat de mogelijkheden zijn om de slaapzak te repareren. Dit kan soms ter plaatse en anders kan dit via het reparatieatelier waarmee wij een goede samenwerking hebben.
Bekijk ons YouTube filmpje: BuitenSportWinkel.nl Experience Centre Promo
Wassen: Het wassen van een slaapzak lijkt niet te doen, maar dat valt best mee. Let goed op het wasvoorschrift van de fabrikant. Gebruik voor dons zeep die speciaal geschikt is. In bad gaat het gemakkelijk maar heb je geen bad dan voldoet een douche ook. De slaapzak nat maken en een beetje zeep erbij, even boenen en dan goed uitspoelen! Om de slaapzak te drogen kan je deze het beste gewoon uithangen en dan heel vaak opkloppen.
Nuttige tips:
- Onderhoud van een slaapzak is vaak een kwestie van goed lezen van de gebruikshandleiding en de wasvoorschriften van de fabrikant.
- Weet je niet zo goed wat te doen? De mensen van BuitenSportWinkel.nl staan voor je klaar met raad een daad.
- Zorg er altijd voor dat er onder de slaapzak een goed isolerende slaapmat ligt. Als je veel geld hebt uitgegeven voor een warme slaapzak maar vervolgens op de koude vloer gaat liggen, is het voor niets geweest.
- Ook een tent heeft invloed op de warmte van een slaapzak. In een zeer goed isolerende wintertent is het warmer dan in een zeer goed ventilerende zomertent.
- Mocht je vragen hebben neem dan contact op met info@buitensportwinkel.nl.
Rugzak Advies
Rugzakken zijn er in veel verschillende modellen.
Dagrugzak: Een dagrugzak heeft een inhoud tussen de 10 en 35 liter en is geschikt voor dagtochten, dagelijks gebruik of bijvoorbeeld als schooltas.Rugzakwinkel.nl onderscheid dagrugzakken in:
Fietsrugzak: Een rugzak geschikt voor gebruik tijdens actief fietsen heeft veelal een afstaand draagsysteem die doormiddel van een gaas rugpand veel beter transpiratievocht kan afvoeren. Enkel features die veel gebruikt worden zijn een regenhoes, helmbevestiging en reflecterende accenten voor een betere zichtbaarheid. Bekende merken fietsrugzakken zijn: Vaude, The North Face en Columbia.
Geïnteresseerd in een Fietsrugzak? Bekijk alle mogelijkheden op RugzakWinkel.nl
Schoolrugzak: Een schoolrugzak heeft altijd ruimte voor een A4 multomap en is voorzien van een pennen en andere kleine benodigdheden vakje. In sommige gevallen is de schoolrugzak voorzien van een laptopsleeve om een laptop veilig mee te kunnen nemen. Bekende schoolrugzak merken zijn: Eastpak, Columbia en The North Face
Geïnteresseerd in een Schoolrugzak? Bekijk alle mogelijkheden op RugzakWinkel.nl
Laptoprugzak: Bij een laptoprugzak is een laptopsleeve standaard en verder is een goede toegankelijkheid een must. Bij een laptoprugzak kiest rugzakwinkel.nl er voor tassen te adviseren welke niet op kilometers afstand al schreeuwen dat er een laptop in de tas zit. Dit om diefstal minder aantrekkelijk te maken. Door het gewicht van een laptop is een rugzak met goed draagsysteem aan te raden. Een goed draagsysteem zorgt voor stabiliteit tijdens het dragen en biedt daarmee meer comfort. Bekende laptoprugzak merken zijn: The North Face, Columbia en Eastpak
Geïnteresseerd in een Laptoprugzak? Bekijk alle mogelijkheden op RugzakWinkel.nl
Motorrugzak: Waterdichtheid is vaak het eerste waar mensen naar zoeken bij een motorrugzak, toch is dat voor Rugzakwinkel.nl niet hetgeen een rugzak specifiek een motorrugzak maakt. Een goede motorrugzak onderscheid zich juist door een doordacht draagsysteem welke de schouders vrij houd, om de armen zonder afknellen onder de oksels voorruit te kunnen houden, dus op het stuur. Verder is een draagsysteem geschikt als deze goed vast te zetten is zodat de rugzak niet op de rug gaat “drijven” of te wel iets van de rug afkomt. Het beste specifieke motorrugzak merk is: Kriega
Geïnteresseerd in een Motorrugzak? Bekijk alle mogelijkheden op RugzakWinkel.nl
Tourrugzak: Een tourrugzak heeft een inhoud tussen de 25 en 55 liter en is geschikt voor meerdaagse tochten, bergbeklimmen of voor mensen die gewoon wat meer meenemen bij een dagtocht, bijvoorbeeld bij het wandelen met kleine kinderen.Een tourrugzak kan uitgevoerd zijn als bovenlader, een klepvak sluit de opening van de tas. De toegankelijkheid is hierbij iets minder maar de tas staat proppen daarentegen wel toe en dat geeft soms die extra ruimte die nodig is. Een tourrugzak met grote opening doormiddel van een rits biedt een betere toegang en is ook beter te gebruiken als dagrugzak. Verschillende specialismes zorgen voor tourrugzakken met verschillende doeleinde. Denk hierbij aan skiën, bergbeklimmen en reizen. Het draagsysteem van een tourrugzak is uitgebreider dan dat van een dagrugzak en vaak voorzien van een goede heupband, beter gepolsterde schouderbanden en een cheststrap.
Geïnteresseerd in een Tourrugzak? Bekijk alle mogelijkheden op RugzakWinkel.nl
Trekkingrugzak: Een trekkingrugzak heeft een inhoud tussen de 50 en 85 liter en is geschikt voor reizen en backpacken. Een tas die voldoende inhoud heeft om al jou benodigdheden als, tent, slaapzak, slaapmat, kookgerei, eten en drinken, kleding en toiletartikelen mee te kunnen nemen. Belangrijk bij een trekkingrugzak is het draagsysteem. Deze moet stabiliteit geven en goed padden. Veel trekkingrugzakken zijn voorzien van een verstelbaar draagsysteem en zijn daarmee in de meeste gevallen goed af te stellen zodat de tas het gewicht van de tas goed verdeelt over de heup, schouders en rug. De schouderbanden zorgen voor een comfortabele ,manier van dragen op de schouders, de heupband doet dit voor het gewicht dat op de heup gedragen word. Voor extra stabiliteit zijn trekkingrugzakken meestal voorzien van een cheststrap. De toegankelijkheid van de trekkingrugzakken zijn de laatste jaren een stuk verbeterd. Steeds meer merken kiezen ervoor om de tas te voorzien van een vooropening, dit naast de opening aan de bovenzijde onder het bovenvak en een opening voor het ondervak. Bekende merken trekkingrugzakken zijn: Vaude, The North Face en Nomad
Geïnteresseerd in een Trekkingrugzak? Bekijk alle mogelijkheden op RugzakWinkel.nl
Reistas: Ook wel duffel of sporttas genoemd zijn tassen welke jou de mogelijkheid jouw spullen netjes en goed toegankelijk mee te kunnen nemen. De bekendste reistas is toch wel de The North Face Base Camp Duffel, een reistas met een mooie grote opening en voorzien van schouderbanden waarmee de tas als rugzak gebruikt kan worden. Niet geschikt om dagen mee op pad te gaan maar om van vliegveld naar een slaapaccommodatie te komen uitstekend.
En reisttas is gemaakt van sterk materiaal en voorzien van een grote opening met rits, verder hebben deze tassen vaak bevestigingspunten om de tas goed te kunnen vastmaken op bijvoorbeeld een motor, ezel of het dak van een 4x4 voertuig.
Geïnteresseerd in een Reistas? Bekijk alle mogelijkheden op RugzakWinkel.nl
Rugzak Opties:
A4 compatibel: Indien een tas A4 Compatibel is dan passen er A4 documenten is. Bij Schoolrugzak een belangrijke feature.
Bovenvak: Ook wel klepvak bevind zich in de klep van een Trekkingrugzak. Een handig vak welke altijd goed toegankelijk is.
Compressiebanden: Compressiebanden, bandjes aan de zijkant van de rugzak, bieden de mogelijkheid om de rugzak in te snoeren, hierdoor word de tas een stevig pakket welke veel eenvoudiger stabiel op de rug te dragen is.
Laptopvak: Gepolsterd vak speciaal voor het vervoer van een laptop. Steeds meer schoolrugzakken en dagrugzakken zijn hiermee uitgerust.
Zijvakken: Zijvakken op een rugzak bieden extra vakjes onder handbereik voor spulletjes waar jij eenvoudig bij wil kunnen. Soms uitgevoerd als Souffle zijvakken.
Nuttige tips:
- Laat je goed adviseren en bekijk alle mogelijkheden voordat je een rugzak aanschaft
- In ons BuitenSportWinkel.nl Experience Centre zijn al onze rugzakken en tassen uitvoerig te passen, voelen en te ervaren.
- Pas bij aankomst van een rugzak de rugzak zorgvuldig en bekijk de instel mogelijkheden. Ga voor een spiegel staan om te zien wat er gebeurt als je een bandje aantrekt.
- Zorg dat een rugzak op de juiste manier word ingepakt, denk er daarbij vooral aan dat het gewicht voornamelijk tegen de rug aan geplaatst word.
- Spullen aan de buitenzijde van een rugzak knopen kan best, zorg ervoor dat deze spullen goed vast zitten zodat deze niet gaan slingeren wat instabiliteit teweeg brengt.
- Via telefoon, e-mail of contact formulier advies en service vragen als dat nodig is. Wij staan voor je klaar!
Rugzak Service
Rugzakken gaan langer mee indien er op de juiste manier mee omgegaan word. Het opbergen, omhangen en het gebruik van een rugzak zijn best punten waar even bij stilgestaan kan worden. Ook is onderhoud van een rugzak minder ingewikkeld als het in eerste instantie lijkt.
Opbergen: Een rugzak die een tijdje niet gebruikt word kan het beste liggend of hangend aan de draaglus worden bewaard. Let daarbij op dat met name de schouderbanden en eventuele heupband netje en niet in een kreukel liggen of hangen. Verder is een schone rugzak niet alleen minder aantrekkelijk voor bijvoorbeeld ongedierte en insecten, maar een schone rugzak is ook klaar voor gebruik. Een rugzak dient altijd droog te worden opgeborgen. Een trekkingrugzak kan ook goed bewaard worden in een flightbag wat niets anders is dan een hoes om de rugzak voor bijvoorbeeld in het vliegtuig.
Schoon maken: Een rugzak die tijdens het gebruik erg vies geworden is kan met een klein beetje water en een zachte borstel goed worden schoongemaakt. Probeer eerst al het loszittende vuil met de borstel te verwijderen. Blijft de tas dan alsnog vies probeer het dan eerst met een vochtige doek alvorens met een borstel aan de gang te gaan. Kijk goed of jouw acties effect hebben voordat je met grof geschut de tas kosten wat het kost schoon wil maken. Een beetje blijvend vuil is niet erg voor een rugzak, het is enkel een teken dat deze gebruikt is. Het goed laten drogen van een tas is essentieel voordat deze netjes opgeborgen kan worden. Vocht kan zorgen voor schimmels en kan materiaalcoatings en schuim lelijk aantasten. Ritsen netje schoon en eventueel wat speciaal rits onderhoudsmiddel zorgen voor jaren plezier van jouw rugzak.
Omhangen: Het omhangen van met name een zware grote rugzak kan soms nog best lastig zijn dit goed te doen. De schouderbanden zijn gemaakt om de tas met beide schouderbanden op de rug vast te zetten, vaak worden deze ook nog ondersteund door een heupband en de wrijving welke tussen de tas en de rug ontstaat. Iedere rugzak is voorzien van een draaglus welke je vind, bovenaan en tussen de twee schouderbanden. Deze draaglus is bedoeld als handvat tijdens het omgangen van de tas, gebruik deze ook! Een andere mogelijkheid is om iemand anders te vragen jou even te helpen bij het omhangen van de rugzak.
Bekijk het Youtube Filmpje: BSW Rugzak Dragen:
Gebruik: Zorg ervoor dat een rugzak tijdens het gebruik netjes vast zit om het lichaam, de banden netjes aangetrokken en losse of te lange banden weggestop op de daarvoor bedoelde plaats, vaak achter een elastiekje of een extra gesp. Gespen zijn in elkaar gestoken veel sterker dan losse onderdelen. En volledig gesloten ritsen zullen niet open gaan tijdens zware belasting, anders dan half open ritsen. Open een rist altijd doormiddel van de runner en trek de rits niet zomaar open. Onderhoud van een rits is essentieel voor de levensduur. Eventuele compressiebanden welke tevens over en rits bevestigd zitten ondersteunen de rist en voorkomen onverhoopt open of zelfs stuk gaan. Een rugzak is tijdens een korte pauze geen zitzak, een draagsysteem kan ernstig beschadigd raken en vuil dringt veel dieper in een tas als deze belast word. Wil je toch lekker zacht zitten? Gebruik dan een zitlap.
Reparatie: Mocht je ondanks bovenstaande adviezen toch schade aan je rugzak hebben opgelopen neem dan contact met ons op via info@buitensportwinkel.nl of kom langs in het BuitenSportWinkel.nl Experience Centre in Alphen aan den Rijn. Wij kunnen dan kijken wat de mogelijkheden zijn om de rugzak te repareren. Dit kan soms ter plaatse, veel voorkomende gespen en dergelijke hebben wij op voorraad, anders kan dit via het reparatieatelier waarmee wij een goede samenwerking hebben. Kleine reparaties kunnen vaak, tegen lage kosten, ook heel goed door de plaatselijke schoenmaker of kledingmaker worden gerepareerd.
Nuttige tips:
- Laat je goed adviseren en bekijk alle mogelijkheden voordat je een rugzak aanschaft
- In ons BuitenSportWinkel.nl Experience Centre zijn al onze rugzakken en tassen uitvoerig te passen, voelen en te ervaren.
- Pas bij aankomst van een rugzak de rugzak zorgvuldig en bekijk de instel mogelijkheden. Ga voor een spiegel staan om te zien wat er gebeurt als je een bandje aantrekt.
- Zorg dat een rugzak op de juiste manier word ingepakt, denk er daarbij vooral aan dat het gewicht voornamelijk tegen de rug aan geplaatst word.
- Spullen aan de buitenzijde van een rugzak knopen kan best, zorg ervoor dat deze spullen goed vast zitten zodat deze niet gaan slingeren wat instabiliteit teweeg brengt.
- Via telefoon, e-mail of contact formulier advies en service vragen als dat nodig is. Wij staan voor je klaar!
Slaapmat Advies
Een slaapmat is een belangrijk onderdeel van de uitrusting van een kampeerder. De mat zorgt op twee manieren voor slaapcomfort, namelijk zacht liggen en isolatie.
Slaapmatten zijn er in verschillende soorten.
Luchtbedden: Luchtbedden zijn erg comfortabel en worden in veel verschillende varianten gemaakt, 1- 2 persoons, met of zonder kussen en ga zo nog maar even door. Luchtbedden zijn meestal zwaar en hebben daarnaast nog een groot nadeel. Luchtbedden isoleren zeer slecht. Doordat de lucht in het luchtbed rond circuleert wordt de lucht koud en jij dus ook. Bovendien kost het opblazen van een luchtbed veel tijd.
Luchtbed met isolatielaag: Relatief nieuw zijn de luchtbedjes met een isolerende vulling of laag in het luchtbed. Deze combinatie geeft veel comfort maar heeft niet het nadeel van de circulerende koude lucht. Deze luchtbedden hebben echter ook nadelen en dat zijn met name de hoge aanschafprijs en toch wel redelijk kwetsbaar. Deze kwetsbaarheid is voornamelijk te wijten aan de drang zo licht mogelijk te zijn. Dunne materialen zijn nu eenmaal niet zo goed bestand tegen vocht, dorens of ander scherpe objecten.
Zelfopblazende matten: Zelfopblazende matten hebben een schuimkern die lucht aanzuigt als je het ventiel opendraait. Erg makkelijk en het schuim zorgt tegelijkertijd voor isolatie. Zelfopblazende slaapmatten zijn er in veel verschillende afmetingen, dik, dun, lang, kort, smal en breed. Hoe groter de mat, hoe meer comfort je ervan kan verwachten. Ook worden er verschillende soorten schuim gebruikt. Zo hebben de extra lichte matten geperforeerd schuim om gewicht te besparen.
Zelfopblazende matten hebben veel goede eigenschappen:
- De stilstaande lucht in de mat zorgt voor goede isolatie, je kan dit vergelijken met dubbel glas bij een huis.
- De matten zijn helemaal vlak zodat hij het meest lijkt op een matras op een gewoon bed, voor extra comfort.
- Zelfopblazende matten zijn er in veel soorten en maten, voor ieder wat wils.
- De toplaag van de zelfopblazende mat heeft een antislip laag zodat je niet de hele tent door glijdt.
- De zelfopblazende matten worden standaard geleverd met opberghoes.
Schuimmatten: Schuimmatten zijn niet gemaakt voor comfort maar puur voor isolatie. Zeker als we praten over gesloten celschuim matten of terwijl EVA-matten (ethyleenvinylacetaat). Dit schuim bestaat uit allemaal gesloten belletjes in schuim , wat stilstaande lucht en dus isolatie geeft.
Slaapmat Opties:
Reparatiesetje: Onverhoopt kan een slaapmat lek raken door invloed van buitenaf. Het is verstandig om een juist reparatiesetje bij je te hebben. Dit is een klein setje met een laag gewicht en zonder ga je een ontzettende rot nacht tegemoet.
Kussen: Lekker slapen is met een kussen meer vanzelfsprekend als onder kussen. Kussens zijn er in vele soorten en maten. Met lucht of de bekende kunststof bolletjes. Heerlijk zacht of mooi stevig. Kies je eigen kussen mar houdt rekening met het vervoer.
Straps: Voor het vervoeren van jouw slaapmat zijn veel mogelijkheden, een daarvan is om de slaapmat aan de buitenkant van je rugzak te bevestigen. Dit kan eenvoudig met een paar straps.
Nuttige tips:
- Als je een zelfopblazende mat een lange tijd niet gebruikt zorg er dan voor dat je de mat open en uitgerold bewaard.
- Als je langer op een plek blijft kamperen, zorg dan dat je iedere dag je slaapzak, maar ook je slaapmat lucht. Onder de slaapmat kan zich condens ophopen waardoor de mat nat wordt.
- Zorg ervoor dat je een reparatiekit of seam seal meeneemt op vakantie. Een zelfopblazende slaapmat kan ook lek gaan.
- Mocht je vragen hebben neem dan contact op met info@buitensportwinkel.nl
Slaapmat Service
Slaapmatten behouden langer hun comfort, veerkracht en opblazend vermogen als deze op de juiste manier opgeborgen en gebruikt worden. Omdat er nogal wat onduidelijkheid is hieromtrent hier op Slaapmatservice wat extra informatie.
Gebruik van selfinflating slaapmat: Een slaapmat gebruiken is geen rocket science. Zorg voor een nette en schone ondergrond bij het opblazen. Leg de slaapmat netjes op de grond en draai het ventiel open. Geef de slaapmat nu enige tijd de kans om zichzelf vol te laten lopen. Een slaapmat kan eventueel iets bijgeblazen worden als deze naar persoonlijke voorkeur niet hard genoeg is. Een flinke longinhoud moet genoeg zijn. Draai het ventiel dicht en ga vervolgend op de slaapmat liggen. Laat nu voorzichtig een kleine beetje lucht uit de slaapmat lopen totdat de ergste drukpunten nog minimaal 0,5cm bij de grond vandaan gebleven zijn. Dit is grofweg de beste manier om een slaapmat te gebruiken. Persoonlijke voorkeuren kunnen hier vanaf wijken, zo ligt de een liever op een wat hardere slaapmat en laat dan dus minder lucht uit de mat lopen.
Gebruik van luchtbed: Net als bij een slaapmat is het belangrijk de het luchtbed op een nette en schone grond word gebruikt. Blaas het luchtbed op met de mond of gebruik een voet-, hand- of een elektrische pomp. Soms is een luchtbed voorzien van een ingebouwde voet- of elektrische pomp.
Gebruik van een schuimmat: Het gebruik van een schuimmat is eenvoudig, uitrollen en welterusten.
Voor alle slaapmatten geldt dat gebruik buiten een tent of andere accommodatie de kans op schade groter is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kampvuur waar vonkjes van op de slaapmat vliegen of het nat worden van een slaapmat op luchtbed.
Opbergen en oprollen: Een slaapmat na gebruik opbergen in het daarvoor bestemde foedraal kan soms een echte worsteling zijn. Daarom hieronder een filmpje over hoe je het beste jouw slaapmat kan oprollen.
Bekijk het YouTube filmpje: BSW Oprollen Slaapmat Advies
Opslag: Als je even niet er op uit kan dan is de opslag van jouw slaapmat misschien nog wel de belangrijkste tip om jouw slaapmat netjes te houden. Een slaapmat welke niet gebruikt word altijd uitgerold en met een open ventiel opbergen. Opbergen kan gemakkelijk onder een bed achter een kast of op zolder. Op deze manier kan de mat ademen en kan eventueel opgehoopt vocht weer uit de mat drogen. Een slaapmat welke opgerold word opgeborgen zal zijn veerkracht en zelf opblazend vermogen verliezen. Als het ventiel dicht blijft kan er schimmelvorming, in de volksmond “het weer”, ontstaan in schuim alsook in het buitenmateriaal.
Reparatie: Onverhoopt kan een slaapmat lek raken door invloed van buitenaf. Het is verstandig om een juist reparatiesetje bij je te hebben. Dit is een klein setje met een laag gewicht en zonder ga je een ontzettende rot nacht tegemoet. Repareren van een slaapmat is eenvoudiger dan het plakken van een fietsband. Zoek, eventueel met een bak water, het lekkagepunt, gebruik vervolgens het reparatiesetje om het lek te dichten. Er zijn verschillende reparatiemiddel dus het lezen van de gebruiksaanwijzing is essentieel. Mocht het ondanks bovenstaande adviezen toch niet gelukt zijn neem dan contact met ons op via info@buitensportwinkel.nl of kom langs in het BuitenSportWinkel.nl Experience Centre in Alphen aan den Rijn. Wij kunnen dan kijken wat de mogelijkheden zijn om de slaapmat te repareren. Dit kan soms ter plaatse en anders kan dit via het reparatieatelier waarmee wij een goede samenwerking hebben.
Nuttige tips:
- Als je een zelfopblazende mat een lange tijd niet gebruikt zorg er dan voor dat je de mat open en uitgerold bewaard.
- Als je langer op een plek blijft kamperen, zorg dan dat je iedere dag je slaapzak, maar ook je slaapmat lucht. Onder de slaapmat kan zich condens ophopen waardoor de mat nat wordt.
- Zorg ervoor dat je een reparatiekit of seam seal meeneemt op vakantie. Een zelfopblazende slaapmat kan ook lek gaan.
- Mocht je vragen hebben neem dan contact op met info@buitensportwinkel.nl
Brander informatie
Als je lekker op pad bent komt er een moment dat je lekker wil gaan eten. Om een warme maaltijd te realiseren heb je een brander nodig. Branders zijn er in veel verschillende soorten en modellen.
Benzinebranders: Een groot voordeel van een benzinebrander is dat benzine overal ter wereld verkrijgbaar is. Op grote hoogte en in zeer koude omstandigheden doen benzinebranders het ook nog steeds goed. Benzinebranders hebben echter ook een aantal nadelen. Zo moet een benzinebrander altijd voorverwarmen voordat de brander een goede blauwe vlam geeft. Het onderhoud van een benzinebrander neemt ook aardig wat tijd in beslag. Als je een benzinebrander niet goed schoon houdt, bestaat de kans dat de brander zeer slecht gaat branden of zelf in de brand vliegt. Benzinebranders zijn in het algemeen duurder dan andere branders, maar daar krijg je dan wel een brander voor die, mits goed onderhouden, altijd en overal brandt.
Gasbranders: Gasbranders worden het meest gebruikt. Het gebruiksgemak van gasbranders spreekt de meeste mensen erg aan. Gaskraantje open, vuurtje erbij en koken maar. Het gewicht van een gasbrander licht veelal veel lager dan het gewicht van een benzinebrander. Dit samen met het pakvolume maakt dat gasbranders heel veel door trekkers worden gebruikt. Ook gasbranders hebben nadelen. Bij lage temperaturen branden gasbranders beduidend minder dan benzinebranders. Er bestaan wel speciale verwarm pads voor de gasblikjes. Dit zijn een soort handwarmers voor gasblikjes. Deze leg je onder het gasblikje zodat het gas wordt voorverwarmd. Zo is gas prima te gebruiken in koude omstandigheden.
Multifuelbranders: Een combinatie van een benzine- en een gasbrander biedt ook de voordelen van beide. Bij “normale” omstandigheden kan er lekker eenvoudig op gas gekookt worden met de voordelen van niet voorverwarmen en schone pannen en brander. Als de kookplek hoger, veel kouder of op plekken waar gas slecht of niet verkrijgbaar is kan er met dezelfde brander eenvoudig overgestapt worden op benzine. Bij sommige multifuelbranders moet wel even de sproeier worden vervangen voor een ander exemplaar, naar gelang de brandstof.
Accessoires:
- Brandstof: Zorg ervoor dat je altijd genoeg benzine of gasblikjes meeneemt tijdens een trektocht. Voor benzine geldt dat je bij een benzinepomp gewoon ongelode benzine kan tanken. Hou hierbij wel rekening met eventuele verstoppingen van de brander. Een benzine die minder verstopping problemen geeft is Coleman feul. Gasblikjes zijn er in veel verschillende soorten. Zorg voor de juiste blikjes bij jouw brander.
- Vuur: Om een brander aan te steken zul je vuur nodig hebben. Vuur tijdens een trektocht is niet zo vanzelf sprekend als thuis. Als het veel regent of je moet een rivier doorwaden dan zijn lucifers snel vochtig en doen ze het niet meer. Neem dus bij voorkeur watervaste lucifers mee of stop je lucifers in een waterdicht doosje. Een gewone aansteker waait uit met een beetje wind. Om deze reden zijn er storm aanstekers verkrijgbaar. Er zijn natuurlijk ook branders met piëzo verkrijgbaar, waardoor je helemaal geen vuur nodig hebt.
- Windscherm: Een brander functioneert beter als er een windscherm omheen staat. Niet alleen waait de vlam niet uit, de warmte wordt ook beter langs de pan geleid. Hierdoor kookt je water sneller en is je eten dus sneller klaar. Bovendien bespaar je brandstof.
- Pannen: Pannen zijn er in veel verschillende modellen en materialen. Aluminium is erg licht en niet duur. Pannen met een anti aanbak laag koken prettiger en zijn gemakkelijker schoon te maken. Ook kennen we pannen van roestvrij staal, welke lang mee gaan en goed warmte geleiden. Voor koken op houtvuur zijn speciale pannen aan te raden. Een anti aanbak laag verbrand op houtvuur en dat is erg slecht voor je gezondheid. Het beste kan het nog met roestvrij staal, maar een speciale pan heeft altijd de voorkeur. Het voormaat van de pan is natuurlijk afhankelijk van wat je ermee wilt en met hoeveel personen.
Nuttige tips:
- Vliegen en brandstof voor een brander gaan helaas niet meer samen. Koop daarom je brandstof op de plaats van bestemming. Vraag je reisorganisatie wat er wel en niet verkrijgbaar is.
- Hou je brander (benzine / gas) goed schoon. Ingebrand vuil is heel moeilijk te verwijderen.
- Stop je gasbrander in je pan tijdens transport. Zo blijft hij heel en neemt hij minder plaats in in je rugzak.
- Een hoesje van een fotorolletje kan een hele mooie lucifer koker worden.
- Mocht je vragen hebben neem dan contact op met info@buitensportwinkel.nl.
Verrekijker informatie
Verrekijkers zijn er in verschillende types, modellen en soorten. Waar moet je op letten als je een verrekijker wil kopen?
Wanneer je over kijkers praat komen vaak de volgende termen en begrippen ter sprake.
Oculairen: De lenzen aan de achterkant (oog-kant) van de kijker.
Objectieven: De lenzen aan de voorkant van de kijker.
Specificatie: De optische prestatie van een kijker wordt aangegeven door een cijfercombinatie zoals bijvoorbeeld 8x21, 10x30 of 10x42. Het eerste getal geeft de vergroting aan, het tweede getal de diameter van de objectieven in millimeters.
Uittredepupil: Dit is de plaats waar alle uit de kijker komende bundels elkaar snijden. De diameter van de uittredepupil wordt bepaald door de objectiefdiameter te delen door de vergroting. Tijdens het waarnemen moeten de uittredepupillen met de oogpupillen samenvallen.
Eye relief: Dit geeft de afstand van de uittredepupil ten opzichte van de achterkant oculair aan. Hoewel deze afstand van groot belang is voor brildragers vermelden de meeste folders deze waarde niet. Om brildragers het hele gezichtsveld te laten zien moet de waarde minimaal 15 millimeter zijn.
Porrokijker: Door twee eenvoudige prisma's wordt het licht via een knik door de kijker gevoerd. Bij dit systeem is de afstand tussen de objectieven anders dan de afstand tussen de oculairen. Bij de goedkopere kijkers van dit soort zitten de objectieven in kubussen die in het kijkerhuis zijn geschroefd. Deze bouwwijze is minder sterk dan de kijker waar het huis uit één stuk bestaat. Bij dit laatste type zitten de prisma?s stabieler doordat ze met beugels zijn vast geschroefd, terwijl bij het eerste type een verende klem de prisma's op hun plek houdt.
Dakkantkijker: Bij deze kijker is er geen verschil tussen de afstand van de oculairen en objectieven. Het licht loopt schijnbaar in een rechte lijn door de kijker. Hierdoor kan dit type slanker en kleiner zijn dan een porrokijker. De kijkers van de allerhoogste kwaliteit en dus de duurste kijker zijn bijna altijd dakkantkijkers omdat dit model zich het beste leent om met hoge precisie en stabiliteit te fabriceren.
Welke vergroting voor welk doel?
- Lage vergroting (4x - 6x): voor sportevenementen, theater en concerten.
- Medium vergroting (7x - 10x): voor universeel gebruik. buitensport, jacht, veldsport.
- Sterke vergroting (> 10x): voor astronomie, ver verwijderde objecten.
Lenzen: De kwaliteit van de lenzen en de uitlijning ervan zijn erg belangrijk voor de beeldvorming van een kijker. Dit verklaart dat de prijzen van kijkers ver uit elkaar kunnen liggen. Als de lenzen niet goed geslepen zijn, kan het beeld bijvoorbeeld in het midden wel scherp zijn, maar aan de randen niet. Je hersenen zullen altijd proberen de fouten van een kijker te compenseren, waardoor een goede kijker minder vermoeiend werkt dan een slechte.
Coating: Normale lenzen hebben de eigenschap een deel van de lenzen te reflecteren waardoor licht- en contrast verlies optreedt. Door de lenzen te voorzien van een coating (opdampen van een mineraaloplossing) wordt de reflectie verminderd, waardoor het licht minder wordt verstrooid en een hogere lichttransmissie wordt bereikt.
Onderhoud van een kijker: Het onderhoud van een kijker vergt niet zo veel en is eenvoudig. Zorg ervoor dat je de kijker schoon houdt . De lenzen kun je goed schoonmaken met een lenzendoekje. Wees gewoon voorzichtig met een kijker. Zo kan een kijker levenslang meegaan.
Mocht je na deze informatie nog vragen hebben neem dan contact op met info@buitensportwinkel.nl.
Kompas Advies
Kompas Advies
In het dagelijkse leven worden we meestal geholpen als we ons oriënteren. Immers, overal staan borden en wegwijzers. Als buitensporter heb je echter vaak te maken met een omgeving waar je op je eigen 'richtingsgevoel' bent aangewezen. Juist dan is een kompas onmisbaar.
Een kompas geeft in principe antwoord op een tweetal vragen:
Welke route moet ik volgen om op het juiste punt uit te komen?
Dit om te voorkomen dat je verdwaalt.
Waar ben ik?
Voor als dit dus niet gelukt is...
Kortom, een kompas biedt veiligheid.
Kompassen bestaan in verschillende modellen.
Plaatkompas: Een plaatkompas is een basis model welke zich uitstekend leent voor gebruik op een kaart. De transparante basisplaat biedt de mogelijkheid de kaart tijdens het gebruik te kunnen blijven bekijken. Plaatsbepaling is daarmee een fluitje van een cent. Een plaatkompas is ook geschikt om eenvoudige peilingen te verrichten.
Spiegelkompas: Een plaatkompas met een extra klep met daarin een spiegel. Dit biedt de mogelijkheid een peiling nauwkeurig uit te voeren. Tevens blijft de kaart zichtbaar bij het gebruik op de kaart.
Peilkompas: Een peilkompas is een kompas welke zich in een zeer sterke box huisvest. Een wegschuifbare spiegel maakt dit model uitstekend geschikt om een peiling te maken., Met ander woorden is een peilkompas erg geschikt om een weg te vinden van A.. naar B… De box belemmerd het zicht op een kaart bij het gebruik. Dit is echter niet een dusdanig probleem dat een peilkompas direct onbruikbaar word. Het is namelijk zo dat de kaart eerst bekeken dient te worden alvorens überhaupt met een kompas aan de gang gegaan kan worden. Het meegeleverde koortje biedt zelf de mogelijkheid de aanlegkant van het kompas te verlengen, waarna het kompas van de kaart kan worden genomen om de kaart beter te kunnen bestuderen. Een peilkompas is daarmee de meest universele vorm van kompassen.
Een uitgebreid Youtube Filmpje vind je hier:
Het gebruik van een kompas kan soms een lastige aangelegenheid zijn. Daarom zijn er veel kompascursussen. Is een cursus noodzakelijk? Nee, is daarop het antwoord. Kompassen worden geleverd met een duidelijke gebruikshandleiding waarmee iemand het gebruik zichzelf eigen kan maken. Wil je moeilijke tochten uitzetten dan adviseren wij wel om eens een cursus bij te wonen. Een cursus is natuurlijk niet alleen leerzaam, je ontmoet ook andere mensen met een zelfde passie. BuitenSportWinkel.nl geeft zo nu en dan een cursus, meer weten? Neem contact met ons op voor meer informatie.
Wat je moet weten:
Declinatie: Een kompas is eigenlijk niets anders dan een magneet(naald) die naar het Noorden wijst. Alleen valt dit magnetische Noorden niet samen met het Noorden op de kaart. Deze afwijking wordt ook wel declinatie genoemd. De declinatie verschilt per regio en kan al snel oplopen tot zelfs 20º of meer. Dus moet je corrigeren. Er zijn RECTA kompassen met een Declinatie correctie. Dan corrigeer je één keer en hoef je niet steeds de juiste richting te berekenen. Wel zo makkelijk. Op de meeste kaarten staat de declinatie wel specifiek aangegeven.
Inclinatie: Er is nog een tweede afwijking die het kompassen moeilijk maakt: Inclinatie. Het magnetisch veld is namelijk niet overal even sterk. Daardoor kan de kompasnaald uit balans raken en tegen het glas van de roos vast komen te zitten. Kompasmakers verdelen de wereld daarom in vijf zognaamde inclinatiezones. Voor elke zone heb je een ander kompas nodig. Vijf in totaal dus. Door de speciale constructie van de naald hanteert RECTA standaard maar twee inclinatiezones en dus ook maar 2 verschillende kompassen voor de gehele wereld. (Kompassen met het onderstaande Global System zijn zelfs geschikt de gehele wereld)
RECTA Global System: Het ingenieuze (en simpele) 'Global system' laat de magneet en de naald -verticaal- onafhankelijk van elkaar bewegen. Hierdoor blijft de kompasnaald dus overal ter wereld feilloos horizontaal. Zelfs bij een inclinatie van ruim 20º zal de naald horizontaal blijven doordat naald en magneet van elkaar gescheiden zijn.
Kompassen uitgerust met het RECTA Global Systeem kunnen dan ook probleemloos over de gehele wereld worden gebruikt. Van Alaska, Australië en Nieuw Zeeland tot in het zuidelijkste puntje van Tasmanië.
Nuttige tips:
- Zorg bij de aanschaf van een kompas dat je voor jezelf goed duidelijk hebt wat er met het kompas gaat gebeuren en wat jij ermee wil kunnen
- Een kompas is een precisie instrument en kan stuk, ondanks de sterke materialen en bij een peilkompas zelf een bescherm box is voorzichtigheid geboden.
- Laat je bij twijfel goed adviseren door een specialist. Wij zijn bereikbaar via telefoon, e-mail of contactformulier.
- Mocht je na deze informatie nog andere vragen hebben neem dan contact op met info@buitensportwinkel.nl of breng een bezoekje aan ons BuitenSportWinkel.nl Experience Centre
Deze informatie is mede tot stand gekomen door de informatie welke wij hebben mogen ontvangen van Robijns BV en Recta.
Kompas Service
Kompas Service.
Een kompas, dat toch een precisie instrument is, kan best een stootje hebben. Zeker als het gaat om de peilkompassen welke stevig in een box opgeborgen zitten. Toch blijft het een precisie instrument waar je in sommige gevallen van afhankelijk bent. Netjes mee omgaan is dus ook een pre.
Schoonmaken: Een kompas kan gewoon met water worden schoongemaakt. Wees daar echter wel terughoudend mee. De opgedrukte tekst en meetgetallen kunnen bij teveel water en poetskracht vervagen of zelf helemaal weg gepoetst worden, wat een kompas zo goed als onbruikbaar maakt. Wat wel erg belangrijk is isom de roos, het draaigedeelte om graden in te kunnen stellen, schoon blijft en vrij van zand en ander vuil. Dit om de werking niet te beïnvloeden.
Luchtbel in kompasroos: Soms ontstaat er een luchtbel in de kompasroos. Is dit een probleem? Meestal niet! Bij hoogteverschil en temperatuurverschillen kan een kompasroos iets uitzetten waardoor de vloeistof niet de gehele kompasroos kan vullen. Er ontstaan dan kleine bellen welke bij afdalen weer zullen verdwijnen. Dit soort luchtbellen beïnvloeden de werking van het kompas niet. Als er een grote luchtbel in de kompasroos zichtbaar is kan het zijn dat er een minuscuul klein gaatje in de kompasroos zit, hierbij zal de luchtbel in de loop van de tijd steeds groter worden en niet meer weggaan. Dit betekend dat de kompasroos aan vervanging toe is.
Vloeistof in de kompasroos: De vloeistof in de kompasroos is een olieachtige welke er voor zorg dat de naald zich niet zo zenuwachtig gedraagt en sneller tot stilstand komt.
Kompascursus: Het gebruik van een kompas kan soms een lastige aangelegenheid zijn. Daarom zijn er veel kompascursussen. Is een cursus noodzakelijk? Nee, is daarop het antwoord. Kompassen worden geleverd met een duidelijke gebruikshandleiding waarmee iemand het gebruik zichzelf eigen kan maken. Wil je moeilijke tochten uitzetten dan adviseren wij wel om eens een cursus bij te wonen. Een cursus is natuurlijk niet alleen leerzaam, je ontmoet ook andere mensen met een zelfde passie. BuitenSportWinkel.nl geeft zo nu en dan een cursus, meer weten? Neem contact met ons op voor meer informatie.
Garantie: Kompassen worden altijd geleverd met een goed garantietermijn. Binnen dit termijn worden fabricage- en/of materiaalfouten kosteloos verholpen. Schade aan een kompas door onjuist- of onzorgvuldig gebruik vallen niet binnen de garantievoorwaarden. Bij sommige kompassen kan eventueel een kompasroos worden vervangen, dit is vaak alleen rendabel bij de wat duurdere kompassen. Neem contact met ons op voor advies en service of kom naar het BuitenSportWinkel.nl Experience Centre.
Nuttige tips:
- Zorg bij de aanschaf van een kompas dat je voor jezelf goed duidelijk hebt wat er met het kompas gaat gebeuren en wat jij ermee wil kunnen
- Een kompas is een precisie instrument en kan stuk, ondanks de sterke materialen en bij een peilkompas zelf een bescherm box is voorzichtigheid geboden.
- Laat je bij twijfel goed adviseren door een specialist. Wij zijn bereikbaar via telefoon, e-mail of contactformulier.
- Mocht je na deze informatie nog andere vragen hebben neem dan contact op met info@buitensportwinkel.nl of breng een bezoekje aan ons BuitenSportWinkel.nl Experience Centre
Deze informatie is mede tot stand gekomen door de informatie welke wij hebben mogen ontvangen van Robijns BV en Recta.
Polaroid Advies
Polaroid polariserende lenzen, maken het verschil!
Licht zendt in alle richtingen golven uit. Wanneer dit licht wordt gereflecteerd door een horizontaal oppervlak -bijvoorbeeld een wegdek of wateroppervlak- ontstaat er scherp licht dat ervaren wordt als hinderlijke schittering en uitsluitend door kwalitatief goede polariserende lenzen geëlimineerd kan worden. De unieke Polaroid polariserende lens bevat een verticaal gericht filter dat hinderlijke schittering elimineert. Alleen de verticale golven, het nuttige licht, wordt doorgelaten. Het oog neemt alleen die stralen waar die het nodig heeft voor een rustig, natuurgetrouw en onbelemmerd zicht. Normale zonnebrillen maken het zicht alleen maar donker. Kwalitatief goede polariserende lenzen maken niet alleen donker, maar verbeteren daadwerkelijk het zicht!
Het dragen van een zonnebril met Polaroid polariserende lenzen geven de volgende voordelen:
- Géén hinderlijke schittering
- Verbetert contrast en zicht
- Uitstekende en natuurgetrouwe kleurwaarneming
- Duidelijk minder oogvermoeidheid
- 100% UV bescherming
Al deze factoren zorgen voor een aangenaam en rustig zicht, dat concentratieverhogend werkt. Gebruikers van Polaroid zonnebrillen reageren sneller en effectiever. Een wezenlijke bijdrage aan de verkeersveiligheid en, niet te vergeten, een belangrijke, positieve eigenschap bij het sporten.
Kwaliteitszegel
Het Polaroid kwaliteitszegel schept vertrouwen en zekerheid bij uw klanten. Consumenten zien in één oogopslag dat het een origineel product betreft met de hoge kwaliteit waar Polaroid borg voor staat. De twee cirkels geven in een grafische weergave van horizontale en verticale lichtgolven de unieke polariserende eigenschappen aan. U treft het kwaliteitszegel dan ook aan op al onze reclame- en promotionele uitingen, om de speciale kwaliteiten van de Polaroid lenzen nog eens extra "in beeld" te brengen.
7-lagen lensopbouw
Elke Polaroid lens is opgebouwd uit 7 lagen en voorzien van een centraal polariserend filter dat aan beide zijden wordt gecomplementeerd met een UV-filter en optisch correcte ondersteunings lagen. De unieke krasbestendige coating voorkomt beschadigingen. De lenzen worden altijd met uiterste zorg vervaardigd, waarbij de vorming in de juiste dioptrie centraal staat. Een absolute voorwaarde om keer op keer een product te garanderen dat zowel vanuit optisch oogpunt als gebruikersgemak voldoet aan onze interne kwaliteitseisen. Normen die strenger zijn dan wat internationaal wordt vereist.
Mocht je na deze informatie nog vragen hebben neem dan contact op met info@buitensportwinkel.nl.
Je hebt niets in jouw winkelwagen.
Geen producten geselecteerd.